torsdag 13 maj 2010

Maränger




Hej!

Maränger är så gott! Älskar maränger, speciellt de som är lite sega i mitten. Dessutom är de så vackra, gillar stora maränger, sådana som man får köpa på fina konditoriet :) Tänkte dela med mig av mitt favorit recept. Hemligheten ligger i att man vispar smeten över vattenbad tills temperaturen visar på 60-65 grader.

Här är receptet, det blir nio stora maränger och de kan alla gräddas på en och samma plåt.

4 äggvitor
2 1/2 dl strösocker
1 1/2 msk citronsaft

50 g mörk choklad

1. Sätt ugnen på 130 grader (varmluft)
2. blanda äggvita, strösocker och citronsaft i en rostfri bunke.
3. sätt bunken i ett vattenbad (över kokande vatten). Vispa för hand tills sockerkristallerna smält och marängen är cirka 60-65 grader.
4. ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen länge på hög hastighet med elvisp tills den svalnat.
5. smält chokladen i ett vattenbad och vänd ner den försiktigt så att marängen blir randig.
6. klicka ut marängen m.h.a. två skedar på en plåt med bakplåtspapper.
7. grädda i mitten av ugnen i cirka en timme.


Hoppas ni haft en bra Kristi himmelsfärdsdag! Det har varit ett alldeles underbart sommarväder idag, mätaren har visat på över 20 grader hela dagen! Så skönt!

Ha det så bra!

Kram, Sofia

4 kommentarer:

  1. Mums, vad det ser gott ut!
    Sköt om er!
    Kram Syrran

    SvaraRadera
  2. Jeps, det här är riktigt smaskigt!
    Sköt om er också!
    Kramar

    SvaraRadera
  3. Åh, jag med. Har alltid strävat efter att få mina maränger till såna där stora (konditori-aktiga) maränger. Men aldrig lyckats! SKa definitivt testa det här! Har en favvo med lite pistagemandlar i/på, sku det månne gå att lägga i det där receptet också?

    SvaraRadera
  4. Hej Nette!

    Säkert kan man sätta mandlarna i marängen. Låter gott med pistagemandlar, brukar du hacka mandeln eller sätter du i hela mandeln?

    Sofia

    SvaraRadera